27.1.13

Özel sektör vs devlet

Pek sevgili bahar çiçeklerim. Şu gudubet Ocak ayı bir türlü geçemedi farkındasınız değil mi? Sanki 2013'e gireli 1 yıl olmuş gibi geliyor bana. Hala daha bitmedi gitti cavurun Ocak ayı. Benim için ne de boktan geçti belli de değil zaten.
Size geçen yazımda P&G'den bahsetmiştim. Birkaç gün önce gelen bir maille götümün üzerine huşu içinde oturdum. Neymiş efendim bu dünyanın sonu değilmiş, onlar beni beğenmediyse başka şirketler varmış hayatımı onlarla çalışarak da sürdürebilirmişim, onlar için pek çok saat harcamışım bunu çok takdir ediyorlarmış ve bu yüzden de iyi niyetlerini sunuyorlarmış falan da filan da. Size mi düştü lan başka şirketlerle çalışma durumum, size ne amına koyim çok üzüldüyseniz gidin Unilever'e yerleştiriverin beni madem bu kadar sorun ettiniz.Tey allam yea. Benim gibi adama böyle bir mail atıyorlar. Üstelik İngilizce, üstelik tepesinde adım bile yazmıyor. Bildiğin copy-paste red maili. Yazıklarım olsun P&G. Çocuğum olsun götüne Prima olsun Molfix olsun hiçbir kez geçirmicem, koca kafama Pantene olsun Blendax olsun hiç sürmücem, çamaşırlarımı Arielle asla yıkamıcam, muayyen günlerimde Orkid'in önünden bile geçmicem. Püüüüüü paçozlar. Benim gibi bir çalışanı ve müşteriyi kaybettiniz.

Neyse size hayatımla aldığım bir diğer karardan bahsedeyim çocuklar. Ben özel sektörün ta amına koyim. Vazgeçtim lan ben özel sektörden. Hayat bu kadar çalışmaya değmez lan. Sabah 6'da kalkıp akşam 7'de 8'de eve girmeye İstanbul gibi bir şehirde sonsuz karşıyım.Hayatını yaşayamamana karşıyım. Çoluğunla çocuğunla ilgilenmemene karşıyım, kendine vakit ayıramamana karşıyım, sadece tatil yapmak için çalışmana karşıyım, kendini tek bir alanda yetkinleştirip sürekli başkasının çıkarına çalışmana karşıyım. Baya karşıyım ben ya. Son 2 senedir it gibi çalışıyorum, hem okulu hem işi bir arada idare etmeye çalışıyorum çok da emek verdim ama sanırım kararımı verdim; Devlet.

Devletin de çok iyi bir bok olduğu söylenemez. Aşmam gereken bir KPSS var ve ben daha hangi testleri çözeceğimi dahi bilmiyorum ama bildiğim tek bir şey var ne yaparsam yapayım başarılı olacağıma inanıyorum. İnsan Kaynaklarında hayatım boyunca işe alım yapamayacağımı biliyorum, bunun beni pek de bir yerlere götürmeyeceğine, beni geliştirmeyeceğine inanıyorum. Özel sektörde kar yağdığında "yarım saat erken çıkalım yarebbim veleddalin amin" diye diye outlookta send and receive yapmak istemiyorum. Stajyer halimle bile eve iş götürmemi istediklerinde "Hayır götüremem" demek istemiyorum, şu an bile bunu demekten yoruldum ben. İlk 10 sene özelde it gibi çalışıp ancak elime ciddi paralar geçtiğinde o giden 10 senemin arkasından ağlamak istemiyorum. 

Bir de bazen düşünüyorum, şu anda çalıştığım şirkette departmanımızda 3 tane hamile kadın var. Nasıl üzülüyorum karınları burunlarında, sabahtan akşama sinir stres sahibi olarak çalışıyorlar.Çocukları doğacak, birkaç ay yanında olacaklar ve sonrasında çalışmaya dönmek zorundalar. Bebeği varsa kayın validesi, annesi yoksa bir bakıcı büyütecek. Annesi akşamdan akşama görecek, doyamayacak çocuğuna falan. Herhalde özelde çalışmaktan başka şansı yok ki bu kadının özelde çalışıyordur değil mi yani? Başka şansı olan hangi anne çalışmak ister bu şartlarda ve çocuğunu akşamdan akşama görmek ister? Adeta bir Pepe'yim, çok üzülüyorum minik kuşlarım.

Mezun olmama yarım dönemim kaldı. Okuldaki son dönemim olacak. Kendi alanıma dört elden sarılıp kendi bölümümle ilgili bir şeyler yapmak istiyorum sanırım. Tabii bu hayatta ne olacağı da belli değil ama kesinlikle hayatın bu kadar çalışmaya değmeyeceğini biliyorum. Bence kendine çalışmak daha önemli ballı lokmalar ya. Kurumsal bir şirkete girildiği takdirde sadece o şirketin belli bir fonksiyonundan sorumlu oluyor ve onda yetkinleşiyorsunuz. Ama kendine vakit ayırmak, insanlara faydalı olmak, sosyal sorumluluk gibi kavramlar da çok önemli.  Ciddi ciddi düşünüyorum da para gerçekten önemli. Önemsiz diyenin kafasına sıçayım. Ama hayatımı sürdürmeme yetsin yeter abi ya kocam daha çok kazansın. Bu arada milletin ocak ayında bile cayır cayır sözlenmesine, nişanlanmasına da dikkat çekmek isterim canparelerim. İnsan bi durur, bi dinlenir di mi ya. Neyse ne diyorduk devlet. İşte devlette çalışıp yükseğimi yapıp falan takılmak istiyorum ben ya. Evime, kendime özelde çalışırkenden daha çok vakit ayıracağımı biliyorum devlette. Ayda 2500 lera kimden kötü la. Adam olana çok bile.

İşte böyle bir kararım var gibi şu an. Değişir mi değişmez mi, hayat ne getirir ne götürür hiç bilemiyorum. Hakkımda, hakkımızda hayırlısı olsun tontiriminnoşlarım. Hepimize iyi farkındalıklar diliyorum.


31 yorum:

  1. Bu ara seninle en sık konuştuğumuz konu bu zaten Leah. Ben de seninle aynı kafadayım. Ama ne KPSS hakkında pek bilgim yok valla. Araştırıp birbirimize paslayalım.

    YanıtlaSil
  2. Aynen amk ben bu Ocak ayının bitmedi gitti namıssız.

    Kararın hayırlı olsun bitanem, dediklerin doğru tabi, ailene ve çocuğuna vakit ayırmak da önemli cidden, P&G beni de şuan hayal kırıklığına uğrattı ama naparsın fazla kurumsallık da kötü :D

    YanıtlaSil
  3. öyle mi diyosun yaa. ben daha 1. sınıfım ama düşünmeden duramıyorumm kafam çok karışık.

    YanıtlaSil
  4. Ben de o ikilemdeyim.. Şu an 2500 kazanıyor muyum ? Hayır.. Bitince kazanacak mıyım ? Hayır.. Devletteki şartlar olacak mı ? Hayır.. Peki ben neyin ikilemindeyim ? Bu sorunun cevabını arıyorum..

    YanıtlaSil
  5. ben sana daha önceki bi yazının yorumunda didim hacı devlet dedim mis dedim :) He didin de kendin naabıyosun dersen özel sektörün göbeenden zeytin yemeye çalışıyorum derim.Ama kesinlikle senin gibi düşünüyorum. Yeterli para kazanıp ilerde mutlu olmak için çalışıyoruz hepimiz ama şu anda mutsuz olduğumuz bi hayat tarzıyla bunu başarmaya çalışmamız da çok ironik. Liyacıım sayende KPSS tekrar gündemime bomba gibi düşmüş bulunuyor.Thanks :)

    YanıtlaSil
  6. Yaw lanet olsun yazmış olduğun bu yazıyla bu seneki KPSS ye girmem gerektiğini hatırladım :)) benim mezun olduğum bölüm sebebiyle iki senede bir girebiliyorum ve bu sene o girebileceğim sene. Bakıyorum ocağın sonu gelmiş Şubat'ta çalışmaya başlasammı kendimi tartmam lazım :/ pazar pazar karmaşa içine soktun beni sağol varol beybi:)

    YanıtlaSil
  7. valla çok doğru bi karar vermişsin boncuğum,bi de özel sektörde iki hata yaptın mı kıçına tekmeyi koyacak kadar acımazsılık var, annemi dinlemeyip o kpss denen sınava girmediğime, memur olmadığım her güne lanet ediyorum diyeyim sen anla. yolun açık olsun, devlet de az vermiyor artık, o eskidenmiş,bi de hayat eşek gibi çalışıp 3 gün tatil yapacak kadar uzun değil, memur ol paşa paşa tatillerini yap,oh miss :))

    YanıtlaSil
  8. kamuda çalışan biri olarak bence yerinde bir karar olmuş :)

    YanıtlaSil
  9. Valla ben de bazen aynı şeyi düşünüyorum ama sonra da diyorum ki biraz özel sektörde çalışayım enerjim varken, yorulunca devlete geçerim. Bilmiyorum ama ben de korkuyorum galiba:(

    YanıtlaSil
  10. oh aman nasıl sevindim anlatamam valla tasalara düştüydüm bu kızanım kardeşcazım büyük yanlış yapcak diye şimdi çok mutluyum.Benim psikolog bir yakınım var özel hastanede çalışıyor ama çok fena çalışıyor çocuğu yabancı kadına o derece şimdi devlete girip rahat etmek için radyo tvde master yapıp okulda kalırmıyım derdinde keşke daha önce yapsaydım ne safım durumunda.ama çok iyi bir psikolog yani izmirin en iyi hastanelerinden birinde..o sebeplen aman diyim devlete yaslan süper mesleğin var.Kpss de çok iyi puan alırsın sen şüphem yok.hep iyi ol öptm

    YanıtlaSil
  11. Kiyamam sana :\ bende uluslararasi isletme okuyorum ve kesinlikle anliyorum seni!
    Umarim en en en guzeli senin olur tatlim, uzme tatli canini :)

    YanıtlaSil
  12. Budur!
    Sakın değiştirme kararını.
    Şu yazıyı da gördüm ya, gözüm açık gitmem! :D
    Başarılar tontiriminnoşum sana. :D

    YanıtlaSil
  13. Bende aynen böyle düşünüyorum.
    Elimizde olanın en iyisi devlet.
    Kpss kasıp atanmaya bakmalı :)

    YanıtlaSil
  14. Kafamı karıştırdınn laaaan. Gaza geldim!!!! Of ben de özel sektöre daha stajyerken beynini akıtanlardan oldum. Ama devlette de yakında bizi neler bekliyor şimdiden belli olmaya başlamadı mı? Saçımız başımız açık diye belki de ciddiye alınmıcaz, gidiş budur malesef. Terfiler onlara, başındaki müdürün onlardan olucak. Bu faktörler de var. Ben de arada kalıyorum böyle olunca :/

    YanıtlaSil
  15. Ö-höm! :)
    Bu konuda minnak bi' tavsiye verebilerim Liya'm.
    Özel sektörün en kurumkurumkurumsallanan firmalarının birinde etinden-sütünden yararlanılan bir sağmal inek olarak, derim ki; kararından cayma!
    Mis gibi tatilin belli, mesai saatin belli.
    Alacağın zam oranı belli.
    Kaç yıl çalışırsan kaçın kaçından emekli olacağın belli.
    Emekli maaşın belli.
    Yok küçülmeye gidiyoruz, yok şu bölümü şu ülkeye kaydırıyoruz, yok pozisyon kapıyoruz ayağına işinden gücünden olma riskin de yok.
    Şimdi, tek yapman gereken şey şu KPSS denen (inan bana P&G'nin mülakatının yanında solda sıfır kalıyor)sınavdan iyi bi' puan tutturmak ve zengin bi' koca bulmak :)))
    Sonra gelsin paralar, gitsin altın günleri, kendine ayıracağın tonla zaman :)
    Her memur böyle mi yaşar? Tabisi de hayır. O tartışılır.
    Şansın açık olsun.

    YanıtlaSil
  16. 1 sene sikindirik bi bankada yetkili yardımcısı olarak çalışıp eaah başlarım böyle işe diye istifasını veren, ardından 1 sene KPSS'ye hazırlanıp sınavdan 84 çakıp 2 sene atama bekleyen, bu arada yavrulayan ve bebe daha 3 aylıkken Dış İşleri Bakanlığı'na atanan bi insan olarak çok doğru bir karar verdiğini söylemek isterim. Ha bu arada işe "1" gün gittim ve hemen 2 yıllık ücretsiz iznimi çaktım, Nisan 2014'e kadar sen gelme ulan ayı dediler.

    Kocam değil ama dedesi zengin, sayılır mı? :P Kaynana sağolsun 4+1 cillop gibi ev verdi, kira neyin derdi olmadan oturuyoruz. Çok aşırı bir harcamamız yok ama bi eksiğimiz de yok çok şükür. Adam 3 senedir bana bakıyor, daha nolsun?

    Valla memuriyet güzel iş. Gir KPSS'ye mis gibi at kapağı devlete. Ha belki özel sektörde alacağın paranın 1/3'ünü alırsın ama çocuğuna, eşine ve evine bol bol zaman ayırırsın. Ki bence çocuğunun büyümesini görmek, evine zaman ayırmak, yeri geldiğinde herifin önüne iki kap sıcak yemek koymak paradan çok daha kıymetli bence.

    YanıtlaSil
  17. Oh be! Nasıl sevindim adına anlatamam. Farkındaysan burnumu sokmamak için çok da yorum yapmadım öncesinde ama inan bana en doğru kararı verdin. 5-6 sene sonra daha bir oh çekeceksin. Beni az çok biliyorsun, hala özel sektöre geçmem mümkün ama 'hayatta' yapmam diyorum şu an. Tabi ki 'never say never' demişler ama en azından Nil'i büyütene ve bazı şeyleri yoluna koyana kadar devlette çalışmak muhteşem bir şey. Tabi ki her devlet kurumu aynı değil ama özele göre hepsi eminim daha iyidir. Para evet önemli ama para kazanılıyor, yeter ki azmet;) Yine kararınla ilgili konuşuruz ama çok çok sevindim adına. Mutlu olmayı seçmişsin ki en güzel seçim

    YanıtlaSil
  18. bence en güzel kararı vermişsin... tespitlerin o kadar doğru ki ben bile düşünmeye başladım resmen sayende... senede 1 hafta bilemedin 10 gün tatil için it gibi çalışıp ikalan 1 yıl o tatili ödemek zorunda olmak, beş para etmez insanların "ben bu işi biliyom" edalarına maruz kalmak... Kararından vazgeçme..

    YanıtlaSil
  19. Kesinlikle devlet diyenlerdenim ben de. Özel olsun yükselirim mevkii sahibi olurum artistlik olur bankaya müdür olurum gibi havalardaydım ben de. Örneğin bankada çalışan o kadar çok arkadaşım var ki. Mesai saatleri belli değil, çocuklarının yüzlerini göremiyorlar. Çocuğu ne zaman bırakıyorsun işi benim de saçımı sen ör diye arkasından her sabah ağlıyormuş. İleriyi düşünmek lazım. Evet özel sektör iyi ama zorlukları çok. Bu yüzden bir kpsszede olarak kesinlikle kpssye asıl derim. Devlet en güzeli. Sabah 8 akşam 5. Kimse sana bir şey diyemez. Ve çocuk olduğunda istediğin kadar izin kullanıp, kısmen ücretli kısmen ücretsiz, isterse 3 yıl geçsin bıraktığın yerden devam edebiliyorsun. Yani işten atılır mıyım korkusu olmuyor. Devlet en temizi Leah :) Ayrıca acilinden kpssye çalışmaya başla, konular o kadar çok ki:) Ve dil sınavı nisana alındı biliyorsun. Yani kpssde ayrıca bir dil çözme bölümü vardı onu çözmeyeceğiz artık ve bu sınavdan aldığımız not değerlendirilecek. O sınavı da atlama derim. Bol şans :)

    YanıtlaSil
  20. ah allah herkese kolaylık versin
    o kpss denen müsubet çok zor, insan kafasını s.kiyorlar
    bakındım bakındım olmadı özelde iyi bir iş fırsatı çıktı ve girdim
    şimdilik iyi gidiyor gibi ya hiç belli olmaz
    umarım atamam çıkar benimde :(((

    hakkında hayırlısı olsun tatlımm

    YanıtlaSil
  21. sana kısacası sunu soyleyım dort yasında okul hayatım erken daha dorusu kendı kendıme okumayı ogrenmem ıle basladı sonrasıda onbes yasında unıversıte sonra uc gecıs okul ay hadı ınternatıonal busness da bı master yapayım o da yetmez vıyanaya gıdeyım oradada doktora yapayım ama burda ısım var bes yıldan berı pr sırketınde oncelerı ne la ben halkla ılsıkı mılsıkı yapamam falan baslarım bole ıse ben karıyerlı ınsanım manager olacagım ceo olacagım dıyordum sonra baktım kı sevdıgım dostalrımla ıyı bı maas alarak kus mısalı uctugum be syıldızlı otellerdebıle burun kıvırarak konaklayan bır ınsan olarak gordum kı aman allahım sıkalam :) tvan yapmıs baslarım bole ıse dedım part tıme la dunyaları goturdugum parayı full tıme a cevırerek adeta ıt mısalı yada ucan memelı kavramı ıle ıcaklarda gecırecegım tam bır yıl boyunca haftasonu dahıl hıc bos gunumun olmayacagı bu ısımı kabul ettım yok kalsın ceo olmayacagım nasıl osla sevgılımın ceo olmasına bes yılı kaldı ben kendı paramla gıderım hala zara ındırımı kovalarım haftasonu bos zamanlarımda yurt dısına cıkarım falan neyım ...yanı cok uzattım mutlu olacagın ıste kal leah :)

    YanıtlaSil
  22. hadi hakkında hayırlısı olsun o zaman ...

    YanıtlaSil
  23. haydi bakalım ben de gittim bunca zaman karşı çıktığım devlete girebilmek için bir kpss kursuna yazıldım. Oturudm mezuniyetten 5 sene sonra ders çalışıyorum yapım eki çekim eki , tam sayı faktöriyel falan görüyorum. bu sene bu iş oldu oldu özellerde aleme çürüyemem.

    YanıtlaSil
  24. dogru is yerini bulmak con önemli bence bu noktada. yani özel sektorde olup kurumsal bi sirkette calısırsan hem maddi anlamda ihya olursun, hem herşeye ayıracak zamanın olur, hem de sosyalligin dibine de vurursun bebegim. yani ben şu an öyle bi sirketteyim o sebeple söylüyorum. ama tabi buraya girene kadar da birbirinden boktan 2 özel şirkette çalıştım, ikisinden de küfrederek istifa ettim! yani biraz acı çekmeden olmuyo böyle işler. ama o boktan yerlerden birinde yaptıgım bi proje sebebiyle şimdiki iş yerime kabul edildim, böyle de bi gercek var. yani yaşanan herşey bigün bi yerde karşına çıkıyo, hiç üzülme demek istiyorum;) tabi bir memur gibi 1 aylık tatil yapamıycaksın özel sektorde calısırsan. ama memur olunca da memur kafalı diger insanlarla (tabi bu senin hangi karakterde insanlarla anlastıgınla cok alakalı) calısmak, hatta bi yerden sonra onlara katlanmak zorunda kalcaksın. bu da bi gercek:)
    senin icin hayırlısı nasıl olacaksa onun olmasını diliyorum kuşum, umarım kafanın da cebinin de rahat edecegi bi yer bulursun;)

    YanıtlaSil
  25. Takipteyim! Ben de bloğumda Jimmy Choo for H&M ayakkabı hediye çekilişine beklerim:) http://trendmodastil.blogspot.com/2013/01/hediye-zaman-jimmy-choo-for-h-ayakkab.html

    YanıtlaSil
  26. Bebeğim şu an burada bödööff diye yazmaya başlayabilirim, yaramı en hazin yerinden deştin! Şimdi bir daha prima ve orkid alma orada anlaşalım zaten :p ama ona rakip firmada çalışarak bizim ürünlerimizi alabilirsin bebeğim. Gel gör ki durum bizde de aynı. Sabahın köründe gözlerimi ovarak gidip hava kararınca döndüğüm, ne zaman terfi edeceğim ben stresinde gergef gibi gerilip bir üst pozisyonun gece onlara kadar çalıştığını gördükçe olduğum yerde kalmak mı yoksa hiç çalışmamak mı en güzeli bilmiyorum. Sık sık kafama... zamanında devlette çalışsaydım keşke diyorum. Şu anda mühendisliğe devlette devam eden arkadaşlarım sabah 9 akşam 16 çalışıyor maaşları da bahsettiğin rakamdan da fazla. Yerinde olsam 1 sn düşünmem. Özel sektör vampir gibi kanının som damlasına kadar emiyor. Ben de hala Türkiyenin zeki gençliğinin ortalamasının 150 puan üstünde bir gmatim varken koşarak doktora yapmak niyetindeyim. En temizi devlet ya da öğretim üyeliği. Sonuçta ne kadar kazanırsan o kadar harcıyosun. Sanma ki kenara köşeye 5 kuruş koyabiliyor insan kendi düzeni olunca. Bu sebepten yeri gelir daha az kazanır daha az harcar insan diye düşünüyorum ve hayatıma bu şekilde yön verecekken sana da çok geç olmadan tavsiye ediyorum Leah bebek.

    YanıtlaSil
  27. İki ucu boklu değnek resmen ya! ben 10 gün sonra mezun oluyorum daha ne halt yiyeceğime karar veremedim. ALES males biraz daha öğrenci takılıp bakcam çaresine ama KPSS çilesine değmiyor bence. Kimse memleketine ya da büyük şehirlere atanmıyor doğru düzgün. 3.5 senede mezun olan inek ötesi arkadaşım bile tam 3 yıldır atama bekliyor daha ne diyeyim. Hepimiz için hayırlısı olsun..

    YanıtlaSil
  28. ben de son sınıfım,ne yapmam gerektiği konusunu düşündüğüm şu günler cevap gb oldu bu yazın ve yorumlar,sanırım izmire dönünce şu kpss kurslarını araştırcam,bilgilendirme telefonlarını da hemen kapatmıcam:)

    YanıtlaSil
  29. O değil de şöylr bir anektot paylaşmak isterim, bizim iş de acayip yoğun, özel semtor ışte ne girdigin ne ciktigin belli cinsten( bu arada esnek çalışma saatleri sana girio o kesi de) neyse ne diyordum hah bizim şirkette geçen aylarda hamile bir bayan varmış, kadın sinirden deliriomus, sonunda öyle korkmuş ki çocuğun doğduğunda sinir stres sahibi psikopat bir velet olacağından, kocasının başını yemeye başlamış. Sakinlesmek içi her akşam yatmadan klasik müzik aciyormus anca öyle uyuyomus, çocuk doğdu simdilk, normal ama hayat neler gösterir bilinmez..ben asıl bu özel sektör yüzünden yaslaninca torun torba takilmak yerine 50 tane kediyle kendimi bir evde yalnız bulmaktan korkuyorum..kos kos devlete kos! Depar at arkana bakma:)

    YanıtlaSil
  30. ben de şirketinizde olan bayanlardan biriyim...7 aylık bir kızım var..aynen dediğin gibi anneme bırakıyorum..akşam 2-3 saat görüyorum sadece..Onda da kaliteli vakit geçirmedik,napsak ki diye vicdan azabıyla geçiriyorum..Bebişse tüm gün sorun çıkarmamasına rağmen beni görünce sebepsiz ağlıyor,yatırıyorum olmuyor kaldırıyorum olmuyor,bildiğin trip atıyor..Tüm bunlara rağmen maaşım yukarda bahsettiğin rakamı bulmuyor bile..Dikkatini çekerim..özel sektörde olmama rağmen..
    Yılda sadece 1 hafta tatil yapabiliyorum..Bu sebeple düşündüm,böyle gitmeyeceğine karar verdim ve 3. universiteme başladım.Şimdi ingilizce öğretmenliğinde okuyorum,biranönce bitirip enazından okul döneminde yanında olayım kızımın diye bakıyorum..Bunu anlamayan dongiler maceraperest bir kişiliğim olduğunu,hobi olarak bu saatten sonra okula gittiğimi düşünüyorlar!Kimseye hesap vermek zorunda değilim,ben senden çoook daha geç aydığım için bu kadar uğraşıyorum ama sen,ne güzel,ne güzel bir farkındalık bu..Devlete koş canım..Sonuna kadar katılıyorum anlattıklarına..

    YanıtlaSil
  31. Aynı ikilemi ben de yaşadım. Bundan 3, 5 yıl oncesine kadar dünyada adı sayılır bir firmada çalışıyordum. Pazar günüm bile bana kalmıyordu. Taa ki dama diyene kadar. İşten ayrildim kpss ye hazirlandim ve şimdi öğretmenim. Iyi ki bunda karar kılmışım ve kararım için deli gibi cabalamisim.

    YanıtlaSil

Kambersiz düğün olmaz pek tabi ki.