25.7.11

Eğitim sistemimize merhaba diyelim.

Bu yazımda haddim olmayarak ciddi şeylerden bahsetmeyi düşünüyorum. Artık ne kadar ciddi olabilirsem ben. Malumunuz 2 aydır bir danışmanlık şirketinde insan kaynakları stajyeri olarak çalışıyorum, elime gün içinde yüzlerce CV geçiyor. Dikkatimi çeken bir şey var ki insanlar o veya bu şekilde okumuşlar, okumaya devam ediyorlar. Mesela Facebook'ta grup açsam "Açıköğretim bitiren 1 milyon kişi bulabilirim." diye valla bulurum lan. Neyse, mühim olan bulmak değil. Mühim olan bu insanlara iş bulmak. Zira biz bu insan kısmısına iş beğendiremiyoruz. Kimisi maaşı beğenmiyor, kimisi lokasyonu, kimisi vardiya sistemini, kimisi de işi kendisine yakıştıramıyor sanırsın Harvard'da İşletme okumuş haspam oysa ki yapacağın meslek müşteri hizmetleri temsilcisi neyini yakıştıramıyorsun yani, CV'sine referans olarak milletvekili nosu yazan var bu işi almak için, heç. Neredeyse yalvaracağız gelin çalışın diye. İnsanlar mülakata gelmeye bile eriniyorlar. Oldu olacak özel arabayla ayaklarına gelip evlerinde yapalım mülakatı.

Şimdi sıra eğitim sistemine değinmekte. Hepinizin de bildiği gibi bu ülkede yandan yemiş bir eğitim sistemi var. Daha tuvalet eğitimini yeni almış sabi sübyanlar o ufacık tefecik halleriyle dershaneye gitmeye başlıyorlar, ne çocukluklarını yaşıyorlar ne de geleceğe umutla bakıyorlar. Eğitim Bakanımız da Ömer dinçer işletme mezunu, bu adamceğiz eğitimden ne anlasın? Biri bana bunu anlatsın.

Bir de on numara beş yıldız politikalar, siyasetler var ortalık yerde: İŞSİZLİK YOK diyolla. Nah yok. Ama yemin olsun AKP hükümeti işini biliyor. Valla da biliyor billa da biliyor. En son bilgi ve bulgularıma göre Türkiye'de 210 üniversite var. Yalandır bu kesin 250 falan olmuştur zira adım başı yeni üniversitelerin reklam afişlerini görüyorum: Yarak Üniversitesi, Kürek Üniversitesi. Her neyse. Adamlar dakka başı üniversite açıyorlar aga. Geleni geçeni üniversiteye alıp yetiştiriyorlar(!) ve onlar yetişirken diyorlar ki "İşsizlik azaldı." , "İşsizlik yok." Tekrar etmiş gibi olucam kendimi ama nahhh yok. Sen işsizliği yok etmedin, sen işsizliği öteledin. Biz de süzme salağız ya Türk halkı olarak, afiyetlen yedik. Bu gençlik (ben de dahil olmak üzere) mezun olduktan sonra nerede çalışacak lan?

Bana bir cevap verin. Babam öğretmen. Bana sağlayacağı ne sermayesi var, ne de beni başına geçireceği bir şirketi. Yani ben sike sike çalışıp bana gelecek vaat edeceğini düşündüğüm bir okul ve bölüm kazanmak zorundaydım. Nitekim kazandım da. Ama geleceğim garanti mi? Hayır. İlla benim kendimi garantiye almam için 2 kişiden biriyken, 2 kişiden öteki mi olmam gerekiyor en koyusundan? Nedir bunun gideri bi izah ediverin baken, hadi çocum. (Bak nasıl belli ettim Egeli orta direk halimi.)

Söylemeden geçemeyeceğim bir husus daha var o da KPSS. Bu nasıl sikimsonik bir iştir lan? Adam neredeyse 30 yaşına gelmiş, evlenmiş yuvasını dahi kurmuş ama adamın işi yok. Devlete memur olamıyor lan. Bu nasıl bir düzenek? Sen lisede tonla para saçmışsın dershaneye, kazanmışsın üniversiteni, okumuş bitirmişsin onu, ondan sonra bir de devlete atanmak için dershaneye mi gidiyorsun? Bu nasıl bir iş lan? Koca koca adamlar dershaneye gidiyorlar çocuk gibi. Allam nasıl komik nasıl komik. Öğretmen olacak insanlar tıpkı üniversite sınavında birbirini eledikleri gibi şimdi de Kpss'de elemeye kasıyorlar. Rabbim sen koru bizi.

Bu yazdıklarımı bir sonuca bağlamak isterdim fakat hangi birini bağlayayım bilemedim ben onu. Kısaca bu icraatları yapan hükümete, memur babamla birlikte açacağımız supersonic vakıf üniversitesinde üstün başarı bursu vermeyi düşünüyorum ben, çünkü gerçekten daha iyisini yapamazlardı.

18 yorum:

  1. 7aydır çalışıyorum.
    10gün içerisinde işi bırakmayı düşünüyorum.
    Bir sonraki cümle bana iş bul Leah olmayacak korkma ! kfnmsdfkgndkg (:

    Her gün iş ilanlarına bakıyorum.
    Piyasa o kadar yerlerde ki nasıl tarif edeyim bilmiyorum. Sen işinden ötürü daha iyi biliyorsundur tabi.
    Zaten işe ihtiyaçları var diyip acaip düşük maaşlar mı dersin yoksa istediği eğitime bakıp aynı zamanda yaş sınırındaki saçmalığı mı.
    Neyse.
    Bunlara rağmen hala daha bu kadar işsiz varken dediğin gibi saçma sapan üniversiteler açılmakta.
    Sonuç bu ? ay çok konuştum tıkandım kaldım ben.
    :(

    YanıtlaSil
  2. çok alakasız ama şuan çıplağım. bilin istedim.

    YanıtlaSil
  3. ilk yorum benden olsun kanka :)
    aklıma gelmişken sen eskiden yorumlara cevap verirdin neden artık cevap vermiyorsun, çok değiştin sen çooook =p
    bu bahsettiğin şey, işsizliği birkaç yıl öteleme konusu dışında eğitim kalitesini de düşüyor. farzı misal tıp fakülteleri eskiden bikaç üniversitede varken şimdi o bahsettiğin kazma kürek üniversitelerinde bile var üstelik kontenjanları arttırılmış bir şekilde. eskiden profesörler stajı birkaç öğrenciyle birlikte yapıyorken şimdilerde en az 10-15 kişilik gruplarla yapıyor. en arkadaki ilgisiz öğrenci hocayı ilgilendirir mi sizce? bence çok da fifi deyip geçecektir...


    not: ilk yorum demiştim ama ben bunu yazarken başkası yazmamıştır inşallah, yazmışsa bullshit diyorum :D

    YanıtlaSil
  4. boktan eğitim sistemimize gelecek yaz elveda demek istiyorum :)
    işsizler kervanında kısa süreli var olurum umarım
    hepimiz için umarım :)

    :*

    YanıtlaSil
  5. bende seneye veda ediyorum ama dediğin gibi git gide kötü gidiyor bu iş yeni bakanımız bizim hocamızdı bişey anladığını da sanmıyorum eğitimden bi yol olmaz zaten bizden

    YanıtlaSil
  6. çok iyi yazı ya. bayıldım. başarılarının devamını dilerim. yüreğine sağlık bir de.

    YanıtlaSil
  7. İşsizlik hesaplaması yapılırken öğrenci, evhamını ve askerler çalışan olarak sayıldığı için işsizlik rakamları düşük geliyor.Yani anlayacağın devletimize göre sen iş sahibi bi bebesin...Bukadar çok Üniversite açarak 18-25 yaş arası aktif nüfusa iş bulma dersinden kurtulmuş oluyor Devlet Babamiz.

    YanıtlaSil
  8. Liya'cim cok guzel bi yazi olmus ellerine saglik.. oncelikle insanlarin is begenmemesi konusunda kesinlikle haklisin. issizlik var demissin ama issizligi olusturanlarin buyuk bolumu bu is begenmeyenler. bir de emeklilik yasinin etkisi oldugunu dusunuyorum. insanlar o kadar uzun sure calisiyolar ki yeni kisiler ise giremiyolar. bu kadar fazla universite olmasi bi yandan iyi bi yandan kotu. ekonomik durumu iyi olmayan aileler kendi sehirlerinde cocuklarini okutabiliyolar. ozel universiteleri az cok herkes biliyo zaten. sinavlar olmasin diyemem ama olsun da diyemiyorum. bana kalsa universiteki bolumlerde bile mulakat olmali. puani yetiyo diye herkes tip, muhendislik, ogretmenlik okumamali.. daha kisiligi oturmamis, ne yaptigini bilmeyen, kendini yargilayamayan, beyinleriyle cinsel organlari yer degistirmis insanlar ogretmen oluyo.. bu insanlarin yetistirdigi cocuklar ne kadar basarili olabilir ? neyse çok yazdim galiba :)

    YanıtlaSil
  9. Burası Türkiye :) burda eğitim değil, amca,dayı,hala,teyze var. onlar sokar seni bi işe. onlar yoksa sen yoksun hacı. bi tanıdığın olmadan gir bi işe yeminle 2 ay zor çalışırsın. Barındırmazlar lan, ya biri ayağını kaydırır kendi hısmını sokar yada yapamazsın ezilirsin. Kaçmalıyız bu ülkeden !

    Nyks

    YanıtlaSil
  10. hayır biz manda yuva yapmış söğüt dalına hesabı yapmıyoruz ama istatisliği kendilerine göre yapanlar durmak ypk yola devam şeklinde çalışıyorlar.biz koyunuz onlar çoban neyse konu saptı.kısacahem işverende hem de işçide kabahat var düzen bozuk çünkü
    Ahmet

    YanıtlaSil
  11. Yazdıklarının altını kalın puntolarla çizmek gerek canım. Çok haklısın valla. Eğirimin olmadığı bir yerde yaşama seviyesi yükselemez.

    YanıtlaSil
  12. Yaz okulundan artan haftada 4 günümü bir toptan ve perakende alışveriş merkezinde değerlendirmeye karar verdim ve dün işe başladım. Aman yarappim! Bir günde 670 kasa bira indirip depoya dizdim, tanesi 20 küsür kilogram. Transpaletlerle yüzlerce palet dolusu içme ürününü oradan oraya taşıdım. Götüm çıktı. 2 sene boyunca Muay-Thai ve Kickbox ile yaptığım kol/bacak kasını 1 günde yaptım. Gün sonunda üniversite öğrencisi olduğumu öğrenince mesai arkadaşlarım kahkahayı bastı. Hani sanki üniversite öğrenciyiz ya, altımıza Bugatti çekti babamız. Egeli bir emekli asker oğluyuz yani halbuki. Dün eve döndüğümde kollarımıa komut verdiğimde kollarımın bunu reddettiğini ve çalışmadığını gördüğümde "Olum ne yap ne et okulu biter, kapağı avrupaya at yoksa yaraklardasın" dedim ve artık okulumu sekiz kol ile sarılacağım :(

    P.S. Paylaşım tadında süphanallah ibretlik yazıdır.

    YanıtlaSil
  13. kelimesi kelimesine haklısın. bak ben 24 yaşımda dershaneye gidicem. devletin öğretmeni olmak için, yalvartıyolar insanı anasını satayım. bi de iyi puan alamama korkusu bilmembok. ağzına sıçayım ben böyle eğitim sisteminin. of çok sinirlendim galiba, açık açık küfür ettiğime göre :D

    valla yavrum ben hiç bilemiyorum bu kadar mezun napıcak. kendini geliştirmeyi bırak, götünü yırtıyosun da anca düzgün bi işe girebiliyosun. ben kpss falan bi şeyler yaparım iyi kötü de, allah sana yardımcı olsun.

    YanıtlaSil
  14. 3 sınıfa geçtim şimdiden sıcıyorum altıma kpss de ne bok yicem diye.sorana öğretmen olcam diyozda kaç sene sonra olcaz acaba onu kestiremiyoz.

    YanıtlaSil
  15. Öyle demee, eğitim seviyemiz yükseliyor, lütfen lütfen :)

    YanıtlaSil
  16. işsizlik ve kpss mi??? iki yılı aşkın süredir, ikisiyle de boğuşuyorum. ama yeter artık, benden bu kadar. olmuyor işte ne yapalım...

    bir de iş beğenmeyenler var diyorsun ya leah, beğenilecek gibi de değil ki imkanlar. bana bir kpss kursundan teklif geldi, türkçe öğretmenine ihtiyacımız var dediler. kpss kursunda türkçe haftada bir, bilemedin iki saat olur. yani çok ders saatim yok. ve verecekleri ücreti söyleyeyim mi sana, 160 lira. şimdi ben bunu nasıl beğeneyim. 160 lira ile nasıl yaşayayım canımcığım :S

    YanıtlaSil
  17. Bu yıl çok çektiim bu eğitim sisteminden ah ah ne dese boş geliyor insana üzücü ve acı gerçekler var ne yazık ki ülkemzde. İsyan etsek de bişeye yaramıyor :((
    bloguma beklerim :)
    www.lovesfromfashion.com

    YanıtlaSil

Kambersiz düğün olmaz pek tabi ki.