19.1.13

P&G Live Event var, iş var dediler geldik.

Hepinize gaydırıgubbak Liya'dan selamlar. Yaklaşık 3 haftadır blogumda yeller esiyor, biri de demiyor ki aga bu nedir! Kendinizi soğukların serin kollarına mı bıraktınız yoksa indirimlerin sıcak mağazalarına mı saldınız bilemiyorum ama  benim son 3 haftam bildiğin finallerle ve stajla kanırta kanırta geçti. Hem çalışıp hem de final kasmak 10 çocuk anası olmakla eş değer hale geldi gözümde. Bu arada bir takım mülakatlara da girmedim değil. Nasıl olsa sonraki aşamalara geçemeyeceğimi düşündüğümden bu süreci açık seçik isimlerle anlatıcam size ballı lokmalar.

Şimdi Procter & Gamble diye bir FMCG devi firma var. İşte orkid olsun, ariel olsun ne bileyim duracel olsun, göt bezi prima olsun bunların malı mülkü anladınız mı. Her sene bunlar Live Event Business Seminar diye bir hadise başlatıp üniversite öğrencilerine staj, mezun olacaklara da iş imkanı sağlıyorlar. Ama öyle bir süreçleri var ki anandan emdiğin süt burnundan geliyor kanka.Stajyerlerine 2 bin lira veriyorlarmış ama 20 bin verseler iyi yani.

Bak şimdi önce sitemize gir üye ol bro dediler, oldum. Burdan kutuplara kadar uzayan bir başvuru sayfası var. Doldur allah doldur bitmiyor sayfaları. Hangi departmanı istiyorsun bik bik, CV'ni yükle bik bik, o soruyu cevapla bik bik, bunu cevapla bik bik. Bir de İngilizce dolduruyosun, destan yazmanı bekliyorlar mavi ekran veriyorsun. Doldurduk o veya bu şekilde.

Sonra verdiğim cevapları beğenmiş olacaklar ki Assessment Center diye bi test aşamasına aldılar beni online. Burda da dünyanın en salak saçma soruları var kendini dünya lideri gibi hissediyosun. Ben stajyer mi alacaklar yoksa CEO mu alacaklar anlamadım zaten. Yok bir ekip kurarken nelere dikkat edersiniz. Ulan hıyar, ben ekibe girmeye çalışıyorum zaten neyin ekibi kurcam amına koyim.

Bunu da beğenmiş olacaklar ki beni online olan Reasoning Test'e almadılar. Çünkü geçen sene de başvurmuştum aynı şekilde. Ordakini saymışlar buna. Sonrasında direkt hayatın acı gerçekleriyle dolu Reasoning Test'e girdim. Adamlar Boğaziçi Üniversitesi'nin New Hall binasını kapatmışlar kanka. Ders işlediğimiz amfide sınava girdik. Yok böyle bir olay. Maile yazmışlar zaten hesap makinanızı getirin diye. Ben burdan anladım, hardcore bir sınava giriyon kanka dedim kendime.Zaten o gün okulda bi 500 kişi sınava girmiştir eminim. İTÜ'den falan arkadaşımı gördüm yok böyle bir şey. Biraz sınavın acılığından da bahsedeyim. 40 soru var birader, ilk 9 tanesi mi ne ölümüne hesap makinası kullandığın matematik soruları, karlar zararlar, havuz problemimsi salak saçma şeyler, sonra hafif bir iniş yaptırıyorlar Türkçe anlam bilgisi sorularına dönüyoruz paragraftan hangisi çıkarılamaz tarzı zaman öldürücü sorular sayısını tam hatırlamıyorum o da 9 tane falandır, geri kalan tüm sorular o Ales'te gördüğümüz şu şekilden sonra hangi şekil geliyor diye beyin akıtan, gözleri şaşı eden sorular. Tamamen zamanı nasıl kullandığınla alakalı. Yani bi günde rahat rahat çözersin o soruları ama amaç 1 saatte kanırtmak seni. Anamız ağladı bro. Ama onu da geçtim alnımın akıyla.

Sonra geçen gün beni bire bir ön mülakata aldı bir kadın. Bu sefer canlı canlı, kanlı kanlı. Bu mülakatı da bizim okulda sınıfta oldum. Ders işlediğimiz yerde, öğretmen masasında mülakata girdim olacak iş mi amına koyim. Neyse. Bir kadın oturuyor karşımda, biraz kendini anlatmanı isticem ardından yetkinlik bazlı sorular sorucam dedi. Ben başladım "Adım Leah, soyadım Can " dedim, der demez İngilizce lütfen dedi. Taam amk dedim İngilizce anlattım kendimi. Staj deneyimlerime geldim onları da anlatıyorum işte iş tanımlarını falan. Bunlara çok girmeyelim ben yetkinlik bazlı sorulara daha fazla zaman ayırmak istiyorum dedi. Yetkinlik bazlı soruları size de yazıyorum çocuklar çok harika sorular yetkinliğinizi ölçersiniz:
1. Kompleks dataların içinden herhangi analitik bir sonuca varıp bunlara dayanarak herhangi bir öneride bulundun mu? Nasıl bulundun, sonucu ne oldu?
2. Hangi liderlik özelliğinle gurur duyuyorsun? Bu özelliğinle insanlara nasıl bir yardımda bulundun? Nasıl aksiyon aldın ve sonucunda ne çıktı?
3. İnsanların deneyimlerini dinleyerek ve onlardan yola çıkarak hiç içgörü edinip hayatında değiştirdiğin bir şey oldu mu, nasıl değiştirdin, sonucu ne oldu?

Gördüğünüz gibi sizin yetkinliğinizi arşa kadar ölçüyor bu 3 soru. Üniversite öğrencisi miyim, 15 yıllık yönetici Salih Bey miyim anlamadım bu soruları cevaplarken. Ulan götü boklu öğrenciyim daha nasıl tatmin edebilirim seni cevaplarımla lan.Yazıklarım günahlarım olsun yani. Bu ön elemeymiş bi de. %50 elencem, %50 verdiğim cevaplardan biri kadının yüreciğine dokunduysa elenmeyebilitem var. Elenmezsem de öbür aşamada elenirim kesin. Ben böyle mülakat, ben böyle aşama görmedim amına koyim. Super mario gibi hissediyorum kendimi, oyunun sonunda  prenses falan da görünmüyor.

Hakkımızda hayırlısı olsun çocuklar.
Acar muhabiriniz Liya bildirdi.

21 yorum:

  1. Hepsini anladım da bu resimdeki hatun kim lan :D bana bunu bi açıkla :D

    YanıtlaSil
  2. bu kadar sıkıcı şeyleri böyle eğlenceli anlattın ya bravo.

    YanıtlaSil
  3. oha yuhh! şaka gibiler, işte her yıl binlerce iş başvurusu alan firmanın insan kaynaklarının mülakatlarının sonu arşa kadar gidebiliyormuş demek ki, öğrenmiş olduk :o

    YanıtlaSil
  4. oldu o zımaaan öptum bye dıyemedınmi kıs cocugu :)bende buara surekli mulakatlardaym bi gor,sanki ise alınsam dunyayı kurtaranlıga atayacaklar beni ah ah! Hyr heyecanlanmyorm ama bi kal da gelmyor degil :)

    YanıtlaSil
  5. Hahahah yetkinlik bazli sorulara bittim yaa :D benim sorulari anlamak icin bi kac kez okumam gerekti o kadar diyim sana :D P&G nin mulakatlarinin zor oldugunu duymustum ama bu kadarini da tahmin etmemistim dogrusu :D olsun Liya bu kadar mesakatli asamalari gecio on elemeye kadar gelebilmek bile bi basari:) bence olucak gibi burasi

    YanıtlaSil
  6. Bu ne böyle ya, insan bu kadar elemeye girmeye üşenir. Takdir ettim seni buraya gelebilmek büyük bir başarı, geçersen mülakatı haberimiz olsun da gururlanalım beybi :*

    YanıtlaSil
  7. O-ha! Bokunu çıkarmışlar Liya :)))
    Bence bi' salak oturmuş-fikir zıçmış, bi' başka dangalak da 'süfer abi!' deyip atlamış bu işe.
    Çok merak ediyorum bu ve buna benzer fikirleri zıçanların ne içtiğini, hangi kafayla bu fikirleri hayata geçirdiğini...hakkaten.
    Sorsan ''şirket öğrencilerin kariyer planlamalarına önem veriyor, olanak sağlıyor, mutteşem! bi' fikir'' derler :)
    Karşındaki 'öğrenci' nan! :)
    Herkesi aynı kefeye koyup, aynı sorular-sınavlarla farklı departmanlara seçim yapma işine tümden karşıyım.
    Şu çektiğin eziyetten sonra sana sadece 'şans' dilerim Liya'm :/

    YanıtlaSil
  8. Ben ilk sorudan hiç bi şey anlamadım.. Tam olarak Türkçe meali var mı ?

    YanıtlaSil
  9. :(
    Kafayı yemişler ya daha ne diim lan.

    YanıtlaSil
  10. höh. Biraz daha kastırsalar üniversiteye bir daha girecekmişsin o noktaya gelmiş.

    YanıtlaSil
  11. Sanirim seni direk CEO olarak baslatacaklar dediydi dersin. Bu nasil ismis oyunun sonundaki prensi prensesi bilmem ama su asamalardan gectiysen hayatin zorlu yollarindan gule oynaya level atlaya atlaya gecersin gibi geldi bana :)

    YanıtlaSil
  12. bir sonra ki aşamayı düşünemiyorum Leah , maceralarının devamını dört gözle bekliyorum =)=)

    YanıtlaSil
  13. Leah çok keyifli bir yazı olmuş bu ya.
    Çok sinir bozucu bir firmaymış bu ya.Adamlar seni Salih amca falan sanıyorlar bence. Bu kadar saçma soruları soruları ancak Salih amca gibi ceo birine sorumaları gerekiyor bence.
    ''Biz profesyoneliz slk .s.s'' havasını vermeye çalışıyorlar bence.
    İnşallah geçersin mülakatı cano. :)

    YanıtlaSil
  14. ohoo adamlar cozutmuş :)) bu kadar elemeden sonra umarım kabul edilirsin de, geleceğin için iyi bir imkan doğar.

    YanıtlaSil
  15. zamanında ona girebilmek için yırtındıgım tum asamalardan gecıp kabul aldıgımda ıse ay kusura bakmayın ben her hafta sonu ıtalya almanyaya gıdıyorum oyuzden cuma calısamam sızede uymaz oyuzden hadı bana bye deyıp red verdiğim şirkettir nasıl bir ego tatmını var anlatamam gecende lufthansadan aradılar artık adım hayırcı grace e cıktı kabul almak ıcın ugras sonra hayır de ...ne diyelim hakkımızda hyrlısı

    YanıtlaSil
  16. Su mülakattan sonra ben işsiz kaldim bence bunun mantikli bi aciklamasi yok :@

    YanıtlaSil
  17. valla bebegim çok degil ama ben de nerden baksan 7 senedir çalışıyorum, bu soruların hiçbirinden bi bokum anlamadım. yani senin cevap verememen aşırının aşırısı normal. üzülmene gerek yok, teyk it iğsiii;)

    YanıtlaSil
  18. ohaaa o ne beybisi öyle??şaşkınım biyerlerdeyim şu an.. bunları ingilizcemi sordu bide valla ben türkçe hiçbirini cevaplayamadım. sanırım ben "mikerim sizide şirketinizide şirketmi yok lan kendinizi ne sanıyonuz"cevabını uygun gördüm:)3 soruya bir cevap hehe
    dedim ama ben sana devlet diye öp kpssyi başına koy:)
    şaka bi yana hayırlısı olsun. ne olursa olsun sen iyi bir yerlerde olucan biliyom ki ben:)

    YanıtlaSil
  19. Şaka değil yani 9 yılı geçti çalışıyorum ama şu yüzyüze mülakat soruları yüzünden iş başvurusundan korkar haldeyim. Bu kadar aşamayı geçtiğin içinde seni ayrıca tebrik ederim canımcım

    YanıtlaSil
  20. P&G cins ve ötesi Leahcım ya. Ben de bir etkinlik için "20 dakika" yazıyla yirmi dakikalık bir sunum istedim kendilerinden. Kendi üretim konularıyla alakalı. Yaklaşık 1.5 ay yazıştıktan sonra çok komik bir bahaneyle reddettiler. Çok kızmıştım, garezim var o firmaya o yüzden.

    YanıtlaSil
  21. Ben de katılmıştım bu live evente. Waste of time olarak değiştirmeliler adını. 25 kişilik sınıfta hepimiz salaktık sadece ablası pg de müdür bir çocuk zekiydi onu almışlardı :p bir de kraftı tavsiye ederim, grup mülakatları 4 saat sürüyor yaklaşık 15 kişilik büyükbaş yönetici grubuna ömnce grup sonra tek sonra yine grup ingilizce, türkçe sunum yapıyorsun. Hayatta unutulmayacak bir tecrübe :) eğer hala şüphe kırıntısı varsa aklında özel sektöre karşı bir de o mülakata gir sonra emin olacaksın bebeğim :)

    YanıtlaSil

Kambersiz düğün olmaz pek tabi ki.