15.10.12

Blogger'da dünden bugüne.


Blogger'ın eski yazarlarındanım diyemem ama bir 3-4 sene oldu herhalde bu camialara gireli. Pek çok blog okudum, pek çok yorum yazdım, pek çok bloggerın günden güne değişimini kah uzaktan kah yakından izledim. Bu yazımda elimden geldiğince ciddi olmaya çalışmaya çalışacağım. Objektif bir yazı olmasını umut ediyorum. Keyifle okumanız, okurken haklılık payımın olduğunu düşünmeniz dileklerimle.

Önceden moda blogu mu vardı? Varsa da isimleri moda blogu değildi. Sayıları az olmasından mütevellit kendilerine moda blogu demezdik çünkü biz. Onların adı blogtu. Normal Blog!  2009'dan 2012'ye kadar öyle bir çoğaldılar ki o kadar olur. Yeni sezondan 3-5 parça alan herkes bugün ne giydim yapmaya başladı. Arttılar, arttılar, arttılar. Güzel bir anlatım, hoş bir fizikle ve iyi bir tarzla birleşince o bloglar yükseklere çıktı. Sonra bu blogların sahiplerinin bir kısmı şirketlerin halkla ilişkiler ofislerince keşfedildi, birlikte projeler yaptılar, sonra bloglarda hediyeler verilmeye başlandı ve git gide bu blog sahiplerinin izleyicileriyle olan etkileşimi azalmaya başladı. Önceden izleyiciler "Şu konuda yaz", "Bu konuda yaz" derlerdi ve blog sahibi izleyicilerinin beklentilerine cevap vermeye çalışırdı. Benim gördüğüm, bu durum şimdi yok.

Zaman akıp giderken hiçbir şeyin aynı kalmasını bekleyemeyiz tabi ki. Bir bloggerın izleyicileriyle olan iletişimi de zaman içinde değişebilir. Fakat bana öyle geliyor ki son bir senede blogger bir basamak üste çıktıysa izleyicileri bir basamak aşağıya indi. Kişisel çıkarlar ön plana çıktı. Tabi ki madalyonun öbür yüzünü unutmamak gerek. Hala izleyicisini önemseyen, yorumlara cevaplar veren, mail yoluyla destek olan pek çok moda bloggerı da var.

Sonra bir Twitter furyası çıktı. Sonra oralardan fenomenler çıktı. Sonra fenomenlere feno dendi. Onlar 140 karakterle şampiyon oldular bence. Aşk yazdılar, eski sevgili yazdılar, özlü söz kastılar seyircilere oynadılar. Bizim burada 2 yılda edinemediğimiz izleyici kitlesine onlar 140 karakterlik cümlelerle belki de 2 haftada ulaştılar. Çoğu blog yazmadı, yazmaya yeltenenler dikişi tutturamadılar, tutunamadılar Blogger'da. Ama adamlar/kadınlar Twitter'ın ekmeğini yediler mi? Yediler. Afiyet olsun mu? Olsun. Yalnız hiç blog yazmadığı halde blogger adı altında malı götüren olmadı mı, o da oldu, o da oluyor.

Kişisel bloglara gelelim. En birincimiz Pucca oldu. Pucca'dan sonra kimliğini gizleyerek blog yazan herkes bir ara Pucca oldu. Kişisel blog yazarlarının birkaç handikapı vardı. Her şeyi ortaya döktüklerinden fazla savunmasuzdılar. Hayatları, acıları, aşkları, nefretleri, dertleri her şeyleri bir kitap gibi okundu. Daha sonra başarılı olanların kitapları çıktı. Fakat kimliği/kendini/yüzünü gizlemek bir süre sonra çile halini aldı. Bu çile nereye kadar diyenler "Yeter ulan!" diyerek ortaya çıktılar, çıkmayanlara da helal olsun diyorum ben. Şimdi bir de kimliği gizleyip "Ben böyleyim ben şöyleyim, boyum şu kadar, kilom na bu kadar" diyenler okuyucularını bir beklenti içine soktu. Ortaya çıktıktan hemen sonra beklentileri karşılayanlar oldu, karşılayamayanlar oldu. Sanırım şu sıralar abartmalarının hesabını acı bir şekilde ödeyenler var.

Bu yazıyı yazarken kimseyi hedef almadım, kimseye laf sokma amaçlı yazmadım. Umarım aranızdan duruma alınanlar olmaz. Sadece bir durum analizi yapmak istedim kendimce. Katılan olur, katılmayan olur ama durum son zamanlarda bence budur.

Hepinize hayırlı başarılar diliyorum çocuklar.


34 yorum:

  1. Yazına yerden göğe kadar katılıyorum ve eklemek istediklerimde var.
    Moda blogunda haklısın. Çok fazlalaştılar. Düzgün yapanlarına lafım yok ama için en içler acısı kesimi makyaj blogları! Türk makyaj bloglarından toplasan 10u geçmiyor düzgün olanı. Hatta 10bile yoktur ama o kadar çok "makyaj blogu" var ki ve o kadar kötüler ki. Sırf firmalardan bedava ürün kapabilmek için yaptıkları çok iğrenç.
    Twittera gelince. Evet bir çok bloggera kitap ve iş kapısı açtı resmen. Ama unutmayalım ki Pucca'ya özenip yazmaya çalışan çok fazla blogger arkadaşımız da oldu. Öğğk gelmişti artık. Hani utanmasam kimisine mail atıp "canım uğraşma senin kitabını çıkartmazlar." dememek için zor tuttum kendimi.
    Bu furya daha ne kadar devam eder bilmiyorum. İşini gerçekten iyi yapanlara lafım tabi ki yok. Ama aynaya bakmadan millete laf edip sonrasında fotoğrafları ortaya çıkınca kimse ağlananlara anlam veremiyorum.

    -oy çok uzun oldu yorum.-

    YanıtlaSil
  2. Şu an feci şekilde alınmış durumdayım.. Kelimelere dökmem mümkün değil ;)

    Güzel olmuş kank :)

    YanıtlaSil
  3. Çok doğru çok çok doğru.

    YanıtlaSil
  4. Herzamanki gibi yine cok yerinde bi yazi olmus bebisin, alinacak durumda olanlar da gayet alinsin bence ustune, zira dedigin gibi iletisimi koparan bicok bloggera ben de sahidim ve simdi en az 100kisi bulabilirim;)
    Burda blogunu amac olarak ve arac olarak kullananlar olarak blog sahiplerini ikiye ayiriyoruz ve o gotu kalkip iletisimi kesen arkadaslar da bloglarini ne denli arac olarak kullandiklarini gosterdiler, gosteriyolar, gosterecekler:)
    Sen tespitini bizimle paylastin, biz seni bi sebeple daha da cok sevdik, sana da hayirli basarilar dilerim en bi babaanne ruhumlan <3

    YanıtlaSil
  5. Doğrudur. Bilemiyorum. Ben blog olayı ile aşağı yukarı iki sene önce tanıştım. O da makyaj blogları idi takip ettiklerim. Sonra ben de açmak istedim bir tane, açtım. Keyifliyim mutluyum. Paylaşmak, fikir alışverişinde bulunmak güzel ama daha önce başka yazılarda okudum blogger olayı eskiden çok daha tatlı ve güzelmiş. O zamanlarını bilemediğim için yorum yapamıyorum. Ama moda blogları konusunda katılıyorum. Yeni blog açmış arkadaşları görüyorum. Dergilerin kombinlerini bloglarında yayınlıyorlar vs vs. O bana çok itici geliyor.

    YanıtlaSil
  6. Hay agzini opeyim demistim ya gecen, kendimi tekrarliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Hayırlı başarılar :)
    Okunmuş nohut da veriyorsan yanında söyle de bilelim :)))
    Öperim.

    YanıtlaSil
  8. leah'ım sana kesinlikle kaıtlıyorum. o bu şu demicem çünkü hepsine katılıyorum.

    YanıtlaSil
  9. Önceden yani aynı senin gibi 3 sene öncesinde yeni bir bloggerken bloglardaki ürün tanıtımlarından tavsiyelerden vs çok yararlanıyordum. Ama şimdi ne okusam 'acaba reklam mı' diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Oldu mu simdi bu, oldu mu bu simdi bu ? İnsan bi amk der bir iki kufur eder lan, cok yavan oldu bu ciks begenmedim, bugunde konustuk senle ya, bi baktim n tane moda blogu izliyorum ki hic alakam yoktur, neden cunku bir anda portlediler, belki de ben onlari izlemeye basladigimda kisisel blogtu onlar sonradan moda blogu oldular galiba diye falan bile dusundum yani.. Durum sudur ki seni cok seviyom ben, zaten biliyosun ama yine bi soyliyim dedim, operim hadi bayy :)

    YanıtlaSil
  11. Bu yazının altına ben de imzamı atarım şahsen, katılıyorum.

    YanıtlaSil
  12. on yüz bin milyon tane baloncuk yuttuğum kadar arkandayım,yapacak başka işi olmayıp giyinip süslenip ve de görgüsüzce bunu sergileyerek bi sürü blogger bi yerlere geldi,gelmeye de devam edecek ne yazık ki,keşke herkesler senin gibi, laci gibi olsa keyifle OKUSAK(aynı resme 17965 farklı açıdan baksak demediğimi anlar umarım bir kısmısı:P) sevgilerr saygılar,öperim:D

    YanıtlaSil
  13. Yerinde tespitler.

    YanıtlaSil
  14. Leah haklı. Hadi dağılalım. Aslında benim genel olarak rahatsız olduğum şey bloggerin eski samimiyetinin kalmaması. Hatta dün de ben bu konuda bir şeyler yazmak istedim. Bazı postlarımı blogtan kaldırıyordum -ki bunun bir zorunluluk haline gelmesi ayrıca canımı sıktı- eski yorumları falan gördüm. Negzelmişiz biz eskiden ne samimiymişiz. Anlatmanın da okumanın da bir tadı varmış. Onu kaybetmişiz.

    YanıtlaSil
  15. Basindan sonuna kadar hepsine katiliyorum, nerde o eski bloglarrrr :)
    Twitter cikti mertlik bozuldu diyorum ben hep :(
    Birde pek bir ciddi ciddi agir basli yazmissin bu yaziyi hayirdir :))

    YanıtlaSil
  16. çok bi acaip katılıyorum sana... moda bloğu gelince farklı birşey yok ki ortada fix markalar var zaten herkes aynı şeyi alıp giyip resim koyuyor yaratıcılık sıfır. bende bundan sonra vitrinde gördüğüm kombinin tamamını alıp "yaptım oldu" desem mi la?

    YanıtlaSil
  17. sonuna kadar katılanlardanım leah. En çok katıldığım nokta blogger olmadığı halde kendine lakap bulamayıp, blogger'ı yapıştırıverenler. Ahh ahh

    YanıtlaSil
  18. Yazdiklarina katilmamak elde degil.eskiden ne guzeldi yorumlara cevaplar tek tek ilgilenmeler neredeyse kisisel olarak tanisirdik ama smdi yok twitterdan siradan birsey bile sorsan cvp vermeyenler var.unluleri elestirirken bizim bloggerlarin geri kalir yani yok ki bloglari sevme nedenimiz blog araciligiyla bloggerin ve izleyicisinin yani birbirini hic tanimayan insanlarin iletisimde olabilmesiydi.yazina ek olarak soyleyebilecegim sey ise bence blog yazmak isteyen herkes denemeli begenen okur begenmeyen okumaz.cesitlilik iyidir bence :)neyse cok uzun oldu gozlerinden operim :))

    YanıtlaSil
  19. Adına sosyal medya denen garabetin Türk halkına etkisi sosyolojik tez konusudur. Bugün asgari ücretle çalışan adamın yemeğinden kesip iphone alması ve kontörlü hattıyla twitter,facebook kovalayıp gördüğü her kadından "seviyeli arkadaşlık" istemesini gelişmiş bir toplumda açıklayamazsın. Sokağın yansıması az buçuk okumuş kesimde de senin dediğin gibi moda bloglarıyla,twitter fenomenleriyle çıkıyor. Ülkece kıstaslarımız artık çok düşük; kültürel birikimi 0'ında altında insanları okuyup,hayatında ilişki ve aşk adına bildiği smsle kavga etmek olan kadınları aşk profesörü ilan edip erkek arkadaşlarıyla tripleşmelerini "ayyyiii ne şekeeer" diye takip ediyoruz. Bu toplumsal yansıma sadece internet aleminde çıkmıyor tabi.Bak evlilik programlarına,internet de onların yansıması. Neydi bundan bir kaç sene önce pahalı yaşam kıstası? Erkekte top kadında manken.Ne zaman mankenliğin Türkiye'de yarı fahişelik olduğuna uyanıldı bu sefer de tv'lerin gazıyla "fashion" kızları ve "photographer" ler çıktı. Git galata'ya inşaat firmasında gene asgari ücretle sekreterlik yapan kızın bilmem kaç bin liralık fotoğraf makinasıyla manzara ve sümüklü çocuk çekmeye çalıştığını görürsün.O onun olmayan kalitesini -kendince-havalı sandığı bir meslekle çıkartma çabasıdır. Çünkü bizim toplumumuzda iyi için çaba harcanmaz.Sen birine kötü dersen sana hemen "aaa sende bunu yaptın" ya da "aaa bilmem kim de öyle" der.Bizim kıstasımız hep kötüdür ve çalışmadan para kazanmaktır. O yüzden de iyi yapılan bir işin hemen boktan taklitlerini çıkartır ve o işin kalitesini düşürürüz.yaa :)

    YanıtlaSil
  20. Yazıyı yazmaya çalışmışsın ya olmuş :) Sana katılmamak mümkün değil. Eski bloggerlar daha samimiydi,gerçekten ve hep söylerim yazdığımız kelimeler var ya aslında oradan nasıl ve ne olduğumuz aynen gözüküyor.Bu yüzden kasmadan ve gerçekçi yazmak lazım.Bir tek Pucca kısmına katılmıyorum en başarılı blogger gibi gözüküyor hedefi zaten kitap yazmak olduğu için ama bence gerçek blogger bu dünyada mutlu olan, keşfedilmek ve meşhur olma isteği olmayan blog yazarıdır :)

    YanıtlaSil
  21. Yok belli zaten nesnel yazdığın tatlım :) Ben hem moda hem kişisel blog sahibi olarak katılıyorum, hatta bazen moda blogu çok yoruyor beni. Bir kişisel çıkarım da yok işin kötüsü :p etkileşime gelince, kendi adıma zamansızlıktan yorumlara betwin usta cevap yazamıyorum ama o etkileşim samimiyet azalmasın diye arkadaş gördüğüm bloglarla bağımı koparmamaya çalışıyorum onların yazdıklarını takip ediyorum. Mailleri cevaplıyorum. Gizli terasta hem mail hem yorumlara cevap yazabiliyorum. Seçmem gerekse (ki yakında öyle bir zorunluluk olacak zaten yetişemiyorum çünkü) gizli terası seçerim. İsmin cismin olmadan daha çok satırlarla varsın çünkü orada. Moda blogunda "farklı bir şey ortaya koyabiliriz belki" diyerek başladık ama çok fark yaratabildik mi emin değilim. Bir de dediğin gibi herkeste bir moda blogu edinme zorunluluğu var ki o bile adamı tek başına soğutmaya yeter. IFW deki after partyleri, defileleri nasıl sosyal statü edindiysek kendimize moda blogları edinerek de stil sahibi kişi mi oluyor ne oluyoruz anlamıyorum. Moda bloglarına bazı insanlar aşırı düşman bunu da anlamıyorum geçenlerde bir yazı gördüm nette utanmasa hepsini gaz odasına sokup öldürecek adam :) her şeyin aşırısı kötü. Aşırı bir şekilde expose olup modadan kusturanlar da, moda bloglarından hitler gibi nefret edip yok etmeye çalışanlar da. Bu bir trend bence, şu anda pik yapmış durumda moda bloggerı olmak. Zamanla azalır heves edenler bırakır cidden kalite ile düzgün yapanlar devam eder bu da daha dengeli bir blogger ortamı yaratır diye düşünüyorum. Benim açımdan durum budur bebeğim :)

    YanıtlaSil
  22. Ya okurken çok haklısın dedim yani. İnternetle akalası olmayan sınıf arkadaşım blog açmış ya! Herkese de bunu şe etmeye çalışıyor. Ne hakkında açtı hiç bir fikrim yok, kendini de blogunu da görmek istemiyorum.

    Eski kafalı kalmaya devam etmek istiyorum ben. Gerçekten yazan insanları okumayı seviyorum. Keşke PuCCa'yı da kaybetmeseydik... Yazarlar gittikçe kaybolyorlar, umarım sen hiç kaybolmazsın Leah. Çünkü yazılarını ve seni çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  23. Göz gezdirdiğim çok fazla, ciddi anlamda takiplediğim çok az blog var. Bir ince ses blogunda da söylemiştim üstüne basa basa her yerde söylemeye devam edeceğim. Onlar stil blogu!! :) Vaktim olmadığı için artık blogumda yazmıyorum ama çok güzel blogları okumaya başladım. Stil blogu olmak özellikle cesaret gerektirir. İşi ciddi anlamda reklama dökmeyen bloggerlara saygı duyuyorum. Dün olanlar ile ilgili hem üzüldüm hem güldüm. Dün çok konuşulan projeyi nasıl kabul edebildiklerine hala anlam veremiyorum açıkçası. Bu kadar mı gözümüz kör olmuş? Niye herkes kendi alanında iş yapmıyor nereden ne gelirse kabul gözüyle bakıyor onu da anlamış değilim? Yüzlerce blog arasından ciddi anlamda sevmediğim tek bir blogger var. Stili desen stil değil. Ya yorumlara bakıyorum çok güzel giyinmişsin falan diyorlar şaşırıyorum :)) Şimdi işi ticarete dökmüş zaten yeni gördüm te allam! Sonra Türk kızları niye kötü giyiniyor deniyor. Böyle herkes stil bloggerı olursa, kötü örnekleri gözümüze sokarlarsa başka ne olacak canım...

    YanıtlaSil
  24. Sanirim senden bi kac ay önce acmistim blogumu. Yani blog aleminin(samimiyet acisindan) cökus dönemine denk geldigimizi söyleyebilirim.. Yikilis dönemine denk gelmis olsaydik, bir birimizi taniyor olur muyduk bilemiyorum.. Artik bloglar eskiden oldugu gibi bir seyler paylasmak, eglenmek, arkadasliklar edinmekten cok, insanlarin egolarini tatmin ettikleri, popularite icin bir birleriyle yaris haline girdikleri, ticari amaclar iceren bi platform haline geldi. Izleyicilere insan gözuyle degil de rakam olarak bakiliyor artik, sayilari artsin okumasalar da olur kafasindalar. Yadirgamiyorum gerci ama eski samimiyeti özlemiyorum desem yalan olur.

    YanıtlaSil
  25. Biraz daha devami olsa okurduk.cok akiciydi.cok haklisin ayrica
    bide su pucca konusunda kendisini seviyorumda cevresindeki kitabinda adi gecen tipler onlarda kendilerini twitterda bi halt saniyorlar onlara uyuz oluyorum

    YanıtlaSil
  26. İşin içine çıkar ve reklam girince bozuldu, bunu bilir söylerim... Yazına benzer bir yazı yazmayı planlıyordum, isabet oldu.

    YanıtlaSil
  27. yerınde yazı yerınde gondermeler ben ne gıydıgını paylasan ısım vermeyen garıplerden bırıyım bır ucagım var sureklı ona atlar gıderım seyahat mı moda mı kıısısel mı arada kaldım sadece bılenler bılır onların ızlemesıde yeter enaf ya :)

    YanıtlaSil
  28. Çok haklısın. Twitter da eskiden böyle değildi ki. Orası da ayrı samimiydi, fenomenlik muhabbeti bu denli değildi. Şimdi takipçi kazanmak, reklam alıp para kazanmak için yırtınıyor millet.
    Bloggerda da senin kadar eski olmasam da önceki blogumla birlikte 2 3 senedir buralardayım. Blogger da aynı şekilde daha samimiydi. Ceyeka'm da yeni postunda dert yanmış bu konuda. Valla keşke eskisi gibi olsa. Her şeyin bokunu çıkartıyoruz açıkçası.

    YanıtlaSil
  29. 2007de üniye başladığımda blog okumaya takip etmeye başlamıştım, kişisel bir blogum vardı ve resmen herkes herkesin derdini dinleyip yorum yapardı. Birbirimizi merak eder mail falan atardık ortalarda görünmeyen biri olursa.
    Ama bloglar şuanda tamamen para kazanmak adına bir araç.

    Ama şunu da söylemeden geçemicem; güzel ve temiz bir yüzü olmayan kimse makyaj blogu olmasın yahu..
    Walla arada sırada denk geliyorum orada ruhum kayıp gidiyoo :D

    YanıtlaSil
  30. Vay arkadaş..Valla içimde bir rahatlama oldu he.

    YanıtlaSil
  31. bana da dokundu mu acaba, ben pek anlayamadım.

    YanıtlaSil

Kambersiz düğün olmaz pek tabi ki.